June 29, 2016

De emotionele crematie van uw dierbare is achter de rug en het verwerkingsproces gaat nu echt beginnen. Bij dit proces hoort onder andere het uitkiezen van de asbestemming. De as wordt tot 30 dagen na de crematie bewaard in een speciale asbus bij het crematorium. Na deze periode wordt het as pas vrijgegeven en kan het zijn uiteindelijke bestemming krijgen…

 

Het crematoriumterrein

U kunt ervoor kiezen om de as van uw dierbare te laten verstrooien op het strooiveld van het crematorium. Dit wordt door één van de medewerkers van het crematorium gedaan, maar u kunt zelf natuurlijk aanwezig zijn bij deze ontroerende gebeurtenis. Als dit moment te emotioneel beladen voor u is, kunt u er ook voor kiezen om niet bij dit moment te zijn. De uitvaartondernemer zal u dan informeren wanneer de verstrooiing heeft plaatsgevonden.

De begraafplaats

De as kan ook verstrooid worden op een begraafplaats. Wanneer u voor deze optie kiest, moet dit aangegeven worden bij het crematorium. Zij kunnen onder andere voor u navragen hoe duur het is om de as op de begraafplaats in kwestie te verstrooien. Deze prijzen zijn erg uiteenlopend, waardoor het per begraafplaats flink kan verschillen.

In de natuur

Na de verplichte bewaartijd van 30 dagen komt de as van uw dierbare vrij en kunt u zelf beslissen wat hiermee gedaan wordt. Verstrooien op een speciaal plekje in de natuur is hier bijvoorbeeld een goede optie voor. Het verstrooimoment kan een mooi ritueel worden, die u samen met alle andere mensen die een bijzondere band met de overledene hadden beleeft. Indien u dit van plan bent, raden wij aan om rekening te houden met de diverse regels die de gemeente aan zo’n proces stelt. Het Herinneringsbos vlakbij Soest en het Nationale Verstrooiterrein bij Arnhem zijn voorbeelden van prachtige plekken waar de as verstrooid kan worden.

Op zee

Er zijn overledene die een speciale band met de zee hadden, waardoor zij niets liever zouden willen dan daar uitgestrooid te worden. Deze wens kunnen de nabestaanden in vervulling laten gaan. Uit diverse Nederlandse havens vertrekken ongeveer 6 keer per jaar boten met verschillende asbussen. Deze verstrooiing gebeurt meestal zonder de aanwezigheid van dierbaren, maar als u hier toch bij aanwezig wilt zijn, kunt u een aparte boot huren. Het crematorium zal dit voor u regelen, maar u bent natuurlijk ook in de mogelijkheid om dit zelf te doen.

In het buitenland

Het is ook mogelijk om de as van de overledene in het buitenland te verstrooien. Als dit het plan is, zullen de formulieren die bij de afgifte van de asbus en de buitenlandverklaring goed bewaard moeten worden. Alleen met deze formulieren zal de verstrooiing in het buitenland plaats kunnen vinden.

In een urn

Het is mogelijk om de urn na de bewaartermijn mee naar huis te nemen, waar de urn een mooi plekje kan krijgen. Er bestaan daarnaast ook speciale urnentuinen en urnengraven waar de urn neergezet kan worden. Deze plekken bieden alle nabestaanden de mogelijkheid om op elk gewenst moment naar deze plaats te gaan en te rouwen. Tevens kan er gekozen worden om een deel van de as te verwerken in een sieraad of tatoeage.

 

Wilt u meer informatie ontvangen over de diverse mogelijkheden voor het verstrooien van as? Sluijmer & van Olst licht u hier graag over in. Neem contact met ons op via 0341-492826 of vul het contactformulier in.

Gecategoriseerd in:

Geschreven door: soyouknow

Comments are closed here.