February 16, 2016

Ken je het nog van vroeger? Je moeder die aanspoorde om meer buiten te gaan spelen. “kom eens achter die computer vandaan en ga naar buiten!” was een veelgehoorde quote van mijn moeder. Toen was het nog niet bekend dat daglicht ook zeer gezond voor je is, je deed het gewoon. Nu jaren later snap ik het, omdat op die manier namelijk vitamine D wordt aangemaakt. Wat vitamine D is en hoe het werkt zal ik je vertellen.

Vitamine D wordt niet voor niets de zonnevitamine genoemd. De stof wordt door ons eigen lichaam aangemaakt, maar onze huid begint pas met aanmaken als men in aanraking komt met UV-licht. De mate van aanmaken is afhankelijk van de kleur van je huid (hoe donkerder hoe moeilijker) en de sterkte van het zonlicht. Er is een gouden regel, zit je in de winter de hele dag binnen op kantoor? Dan is de kans groot dat je een tekort hebt aan de vitamine. Hij kan wel gehaald worden uit vlees en andere dierlijke producten zoals kaas of melk, maar dat is lang niet voldoende om ons in de behoefte te voorzien.

Waar hebben we vitamine D eigenlijk voor nodig? De vitamine speelt een rol in veel processen in ons lichaam, maar de meest voorname is wel de opname van calcium in ons lichaam. Zo worden onze botten versterkt en gezonder. Ook stimuleert dit proces de opbouw van spieren, voelen we ons fitter en lopen we minder risico op blessures. Ook werkt vitamine D op onze hersenen. Zo is aangetoond dat een tekort aan vitamine D verband houd met een tekort aan serotonine, een stof die ons gelukkig maakt. Een tekort aan vitamine D kan dus depressies veroorzaken.

Een lang verhaal kort toont aan dat de vitamine wel degelijk belangrijk is om in ons lichaam te hebben. In de winter is het dan ook aan te raden voor iedereen onder de 70 om 10 mcg per dag bij te slikken. Bent u ouder dan 70? Neem dan een dubbele dosis. Deze supplementen zijn gemakkelijk te bestellen op topvitamins.nl

 

Gecategoriseerd in:

Geschreven door: soyouknow

Comments are closed here.