December 8, 2016

Als je een jong gezin hebt, komt er een tijd dat je je stoere en snelle auto inruilt voor een praktische gezinsauto. Vooral als je drie jonge kinderen hebt die nog in een autostoeltje zitten. In de meeste auto’s passen nog wel 2 kinderstoeltjes achterin. Maar in veel auto’s passen een maxicosi, autostoeltje en/of zitverhoger met rugleuning niet goed naast elkaar. Wat nu?

Wil je op de achterbank drie jonge kinderen laten zitten? Dan heb je op de achterbank 3 driepuntgordels nodig. Maar dan ben je er nog niet bij jonge kinderen. Je wilt dat de achterbank ook zo breed is dat er 3 kinderstoeltjes elkaar in passen. Is een van je kinderen zwaarder dan 15 kg? Dan kun je alleen een zittingverhoger doen, maar deze biedt geen bescherming tegen een botsing van opzij. Een zittingverhoger met rugleuning erboven is veel veiliger. En je kind kan met zijn hoofd tegen de zijkant leunen als hij of zij moe is bij een lange reis.

Overigens mag een kind vanaf 3 jaar achterin zitten met alleen een autogordel, als er geen plaats is voor een derde zitje omdat de 2 andere zitplaatsen al worden ingenomen door een autozitje. Maar wellicht wil je voor de veiligheid het liefst 3 kinderstoeltjes achterin hebben.

Wat maakt een auto gezinsvriendelijk?

  • Hoeveel kinderzitjes kun je kwijt? Er zijn auto’s met een achterbank die zo breed is dat er 3 kinderstoeltjes naast elkaar in passen. Dit zijn meestal de busjes en MPV’s (multipurpose vehicle). Let op dat de gordels lang genoeg zijn. Denk je over een auto met 2 zitrijen achterin? Let dan op, want op de achterste zitrij passen vaak geen kinderstoeltjes. Of de fabrikant raadt het af. Als je op de passagiersstoel voorin een kind wil vervoeren, is het belangrijk dat je de airbag uit kunt zetten.
  • Schuifdeuren Het is nog best een klus om met de deur open een maxicosi uit de auto tillen op een vol parkeerterrein. Je wilt geen andere auto’s beschadigen met de deur. Dan zijn schuifdeuren wel zo gemakkelijk. Geen gedoe met openslaande deuren.
  • Hoge instap Bukken, om de maxicose los te maken van de achterbank. Nee dat doe je liever niet. Je bukt en sjouwt vast al genoeg met kleine kinderen. Kijk of een auto een hoge instap heeft.
  • Bagageruimte Een grote achterbak heb je wel nodig om opgevouwen kinderwagen te vervoeren. Een buggy is handiger meenemen, maar dat is geen optie met een baby. Je zal alle bagageruimte nog wel nodig hebben met jonge kinderen. Al kun je voor de achterbank op de grond ook nog veel spullen kwijt zolang je kinderen geen lange benen hebben.
  • Autoadvies Op de website van de ANWB vind je een lijst met auto’s die getest zijn op het plaatsen van meerdere kinderstoeltjes. Of vraag eens bij je garage om advies.

    Wordt het nu toch een niet zo stoere maar wel praktische MPV/busje? Troost je dan dat je, als je wilt verhuizen, je er nog veel plezier van kunt hebben. Als de achterbank in te klappen is, verhuis je heel eenvoudig spullen naar je misschien ook wel ruimere gezinswoning. En mocht je nou de verhuizing lekker willen uitbesteden? Ook prima en begrijpelijk voor ouders die meestal al druk genoeg zijn. Kijk vrijblijvend eens op Budgetverhuisservice.nl.

Gecategoriseerd in:

Geschreven door: soyouknow

Comments are closed here.