December 8, 2016

Je wilt reizen, maar ja, wat doe je als je geen grote spaarpot hebt? Dan kun je in het buitenland gaan werken. Er zijn genoeg zzp’ers zoals fotografen, ICT-consultants, tekstschrijvers die vanuit Thailand, Hongarije of waar dan ook gaan werken. Lekker overwinteren in Spanje. Zij onderhouden via Skype contact met hun klanten. Het kan allemaal prima, zolang je WiFi hebt zou je denken. Maar er zijn meer zaken waar je op moet letten.

Visum

Binnen Europa heeft u meestal geen visum nodig. Je paspoort of ID-kaart is dan voldoende om over de grenzen te reizen. Al heb je voor bepaalde Europese landen wel een aanvullend visum nodig. Ga je naar een land buiten Europa? Dan moet je bij de Nederlandse ambassade in het land waar je naartoe wilt een visum aanvragen.

Inschrijving bij de gemeente

Als je voor een periode korter dan 8 maanden naar het buitenland gaat, kun je gewoon ingeschreven blijven bij de gemeente op je huidige adres. Als je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet je jezelf uitschrijven bij de zogenaamde Basisregistratie Personen. Let op: hierna vervalt je aanspraak op uitkeringen, kinderbijslag, uitkering van de Algemene Nabestaanden Wet. Ook de opbouw van AOW wordt stopgezet zolang je in het buitenland verblijft.

Zoek bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) uit of je je zorgverzekering moet opzeggen in jouw situatie. Is dat het geval? Zet dan ook je zorgtoeslag stop.

Detachering

Als je slechts tijdelijk in het buitenland gaat werken heet dit ook wel detachering. Je blijft dan wel verzekerd in Nederland en draagt sociale verzekeringspremies af aan de Belastingdienst. Er gelden overigens een paar voorwaarden, voordat je als internationaal gedetacheerde wordt gezien. Ben je gedetacheerde? Dan moet je met een A1/certificate of coverage aan de arbeidsinspectie van het land waar je verblijft kunnen aantonen dat je in Nederland sociaal verzekerd bent. Zie voor meer info svb.nl.

Belasting

Als je jezelf hebt uitgeschreven bij de gemeente, krijg je automatisch een formulier van de Belastingdienst om je verhuizing te melden. En vervolgens krijg je een ander formulier M-formulier toegestuurd om je belastingzaken met Nederland af te handelen. Het land waar je verblijft kan van jou verlangen dat je belasting aan het land gaat innen. Op welke termijn en hoe dit gebeurt, verschilt per land.

Verhuizen

Heb je een leuk appartement gehuurd in het Europese land waar je wilt verblijven? Als dit appartement volledig gemeubileerd is of als je nog niet zeker bent hoe lang je wilt blijven, zul je niet al je spullen willen meeverhuizen. Dan is het wellicht handiger om je spullen in een depot op te slaan. Of misschien is er een familielid met veel schuurruimte? Mocht je langer willen blijven en al je spullen willen meenemen, dan hoef je als je reist naar een Europees land over het algemeen geen aangifte te doen van de verhuizing van je inboedel.

Mocht je de stap willen nemen en op zoek zijn naar een verhuisbedrijf? Neem dan een kijkje op Vergelijkverhuisbedrijf.nl. Ook voor internationale verhuizingen en het opslaan van uw spullen bieden wij mogelijkheden.

Auto in het buitenland
Ben je verhuist naar het buitenland heb je natuurlijk graag de beschikking over een auto. Europcar biedt auto’s aan in het buitenland die je kan huren of (short)leasen.
Het voordeel hiervan is dat je vrij bent om te gaan en staan waar je maar wilt. Je kan op je gemak de omgeving verkennen en naar alledaagse dingen, zoals het werk toe.
Door een auto te huren zal je je een stuk sneller ‘thuis’ voelen in jouw nieuwe omgeving. Een auto huren of leasen bij Europcar is erg gemakkelijk. Op de website van Europcar staat alle informatie die je nodig hebt.

Gecategoriseerd in:

Geschreven door: soyouknow

Comments are closed here.