Je hebt er vast wel eens van gehoord: carbidschieten. Het is een gebruik dat vooral in de zuidelijke en oostelijke streken gedaan wordt. Ook in Belgiƫ doen ze aan carbidschieten, of carbuurschieten zoals de Belgen het noemen. Elke streek heeft er zo zijn eigen benaming voor het fenomeen en dit wordt vaak rond oud en nieuw erg veel gedaan. Brabanders willen het ook nog weleens doen bij de avond van de ondertrouw. De Belgen zijn het sinds enkele jaren weer steeds meer gaan doen met oud en nieuw, maar ook bij bruiloften. Maar wat is dit fenomeen nou eigenlijk en hoe krijg je het voor elkaar om met carbid nu zoveel plezier te hebben?
Schieten
Carbidschieten wordt gedaan met behulp van, zoals de naam al zegt, carbid. Dit staat ook bekend als karbiet. Dit wordt in een melk- of verfbus gedaan of bijvoorbeeld in een aangepaste gasfles. Vervolgens is het de bedoeling om het carbid nat te maken door middel van bijvoorbeeld speeksel of water. De bus sluiten ze vervolgens met de deksel of ook wel met een plastic bal. Er zal dan een stof ontstaan, ethyn, en dit kunnen ze ontsteken via een klein gat in de bus of met een bougie. Het zal dan ontploffen en je hoort een enorm harde knal. De deksel of de bal zal dan ook tientallen meters wegschieten, maar het kan ook zeker voorbij de honderd meter komen. Hoe groter de bus, hoe groter de knal. Dit is maar eens bewezen door het programma Checkpoint. Hierbij hebben ze met verschillende voorwerpen een knaltest gedaan. Carbidschieten kwam met een groot verschil als luidste uit de test met een sterkte van 110 dB. Dit is ongeveer net zo luidt als een kettingzaag of een drilboor. Dit is dus erg hard, omdat het ook nog eens in een keer vrijkomt.
Gevaren
Carbidschieten gebeurt echter niet zonder gevaren. Zo werd eerder al genoemd dat de bal of deksel enkele tientallen meters kan wegschieten. Dit kan natuurlijk tot ongelukken leiden, doordat het tegen een gebouw of auto aankomt, of doordat het andere personen raakt. Dit voorkomen ze vaak door een touw vast te binden aan de deksel, zodat de deksel, of de bal, vast zit aan de bus. Het is alleen wel belangrijk dat de bus ook vastgemaakt is aan de grond, anders zou de bal of deksel de bus mee kunnen trekken. Dit kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Zeker voor ondeskundigen is carbidschieten een gevaar. Zo wordt vaak vaak de deksel of bal met een hamer vastgeslagen in de opening. Als deze dan te vast zit, kan de bus uit elkaar knallen bij de ontsteking ervan. Te veel water kan er bovendien voor zorgen dat het allemaal in vuur en vlam komt te staan. Ook het water moet dus met mate worden toegevoerd.
Geschiedenis
De oorsprong van carbidschieten is niet precies bekend, maar het komt waarschijnlijk van de Germanen en hun joelfeesten. Er was toen echter geen carbid beschikbaar. Later was dit wel het geval. Zou werd het in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als fietsverlichting en gebruikten dorps-smeden het om te lassen. Aan carbid was toen dus eenvoudig te komen. De melkbussen konden ze natuurlijk van het platteland halen. De materialen zijn waren er dus al tijden. Deze zijn waarschijnlijk een keer als experiment bij elkaar gebruikt en tegenwoordig is het een echte traditie in vele delen van het land. Het is ook niet raar dat het vooral bij de minder drukke gebieden van Nederland voorkomt. Meer weten over carbid? Bezoek dan http://www.melkbusshop.nl
Gecategoriseerd in: Uncategorized
Geschreven door: soyouknow
Comments are closed here.