September 18, 2014

Een van de meeste bizarre plekken waar ik ooit ben geweest is Nimbin. Midden in de bush bush (lees: jungle) kwam ik terecht in een kleurrijk hippiedorpje. Alhoewel dorpje… Nimbin is eigenlijk alleen één lange straat. Nimbin is de enige plek in Australië waar (soft)drugs ‘legaal’ zijn. Of nouja.. dat maken de inwoners je wijs. Men weet wel dat daar drugs worden geconsumeerd, maar er is nog nooit een inval of iets dergelijks geweest en dat zal ook niet gebeuren.  Een wandeling door de straat zorgt ervoor dat je 30 aanbiedingen van koekjes, plantjes en pijpjes rijker bent. De heren die dit aanbieden lijken vergroeit te zijn met hun cannabisplanten. Het zijn een soort wandelende jungles. Toen ze mij een cookie aanboden wist ik gelijk dat het niet ging om mijn favoriete, verrukkelijke, jammie jammie chocoladekoekjes, maar om een koekje waardoor ik binnen no-time handstanden en salto’s zou gaan maken en me in een wereld zou bevinden waarin alles heel erg mooi is, of zoiets.

Somber zijn in Nimbin is onmogelijk, want overal is kleur. Het is net alsof je onderdeel bent geworden van een regenboog. Ik heb een flauw vermoeden dat de kleuren speciaal voor de drugsgebruikers zijn ingezet. Immers bij gebruik van bepaalde drugs neem je kleuren en vormen intenser waar.

Sfeerbeelden van Nimbin:

nm6       nm4

nm2         nm5

nm3       nimbin

En zoals een echte hippie dient te leven is ook bijna alles alternatief. De kledingstijl kenmerkt zich door harembroeken, wijde shirt met felle printen, haarbanden en veren. De inwoners houden niet zo van wasmachines. Ik denk dat ze een wedstrijdje doen wie het langst zonder wassen van hun kleding kan. Niet iedereen, maar ik heb een aantal mannen gezien, waarbij ik toen ik langsliep eerder het idee had dat ik langs een vers gedraaid drolletje liep (VIEEEEEEEEEES ARGHHHH IELLL: NEED A WASKNIJPER). Desalniettemin zijn de bewoners super aardig en gastvrij. De gunfactor is heel erg hoog, iets waar de huidige maatschappij nog veel van zou kunnen leren.

De plek waar alles mag
Overal is muziek, energie en blijdschap. Alles kan en alles mag en iedereen lijkt er heel erg gelukkig te zijn. De laid back en no-worries cultuur is hier in grote mate aanwezig. Wellicht dat het iets is om in Nederland te introduceren, waarbij elk bos een eigen verborgen Nimbinstraat heeft. Lijkt ons in ieder geval top!

Nimbin festival
Absoluut een must voor als je op het goede tijdstip in Australië bent is een bezoek aan Nimbin Festival. Vergeleken met dit festival hebben de festivals in Nederland veel weg van een uitgestorven buurt BBQ in een seniorenwijk. Vroeger droegen ze bij het Nimbin festival een Adam en Eva kostuum. Ze vergaten daarbij overigens het groene blaadje. Sinds de komst van de preutse toeristen hebben ze gekozen voor iets meer kledij. Jammer volgens veel inwoners, want wat is er nou beter dan te dansen in je blote kadetjes en te zwieren met je banaan op de maat van de muziek.

Ook op een toffe plek geweest? Laat het ons weten :)!

Tags: , , , , , ,

Gecategoriseerd in:

Geschreven door: soyouknow

Comments are closed here.